המעז מנצח?
אפשר להיות נועז כמו לוחם קומנדו, אפשר להיות שמרן כמו בנקאי שוויצרי, אבל דבר אחד בטוח: כל אחד, בכל נקודת זמן, חייב להכיר כמה עקרונות של ניהול סיכונים. וכשאתם בעולם העסקים, או סביב שולחן הפוקר, העקרונות האלו שווים לכם כסף
אי שם, בבסיסה הסודי של סיירת מטכ"ל, הותקן בחדר האוכל – כך על פי פרסומים זרים – שלט גדול ועליו המוטו של היחידה: המעז מנצח. המוטו הזה חד וברור, ולאורך השנים אימצו אותו גופים רבים, ארגונים עסקיים, יזמים ואנשי עסקים.
הרעיון פשוט: מי שלא זורק את הכדור לסל – לא קולע. מי שלא לוקח סיכונים – גם לא יצליח. אבל כל מי שכבר העז לקחת סיכונים יודע כי לכל הסתכנות יש מחיר– ולראיה כל אותם אנשי עסקים ויזמים שהעזו, הסתכנו, השקיעו והפסידו.
אז מה עדיף? להעז, להסתכן ואולי להצליח בגדול – או להיות שמרן, חששן, אבל ללכת על בטוח? האמת, כמו תמיד, מורכבת יותר: אין 'עדיף'. לכל אחד האופי שלו – וכל אחד מתנהל אחרת. אנו רואים זאת בעסקים, בשוק ההון, בשולחן הפוקר ובחיים עצמם.
שמרנים או נועזים, מסתכנים או רגועים, לכל אחד מכם מומלץ להכיר את עולם ניהול הסיכונים. הכוונה היא לאותו תהליך המנוהל באופן שוטף על ידי יחידים או ארגונים, ובמהלכו הם מאתרים סיכונים, מנתחים את השלכותיהם, מתעדפים אותם וקובעים דרכים להתמודדות עמם או לצמצומם. אנו רואים זאת בעיקר בעולם ניהול הפרויקטים ובגופים פיננסיים, אבל התהליך מתאים לכל גוף וכמעט בכל מצב.
וכמו שכבר אמרנו לא פעם ולא פעמיים – גם כאן אפשר לראות דמיון מדהים בין עולם העסקים לפוקר. ניקח לדוגמה עסק חדש: חלמתם, תכננתם, לקחתם הלוואה של חצי מיליון ש"ח, השקעתם – והנה עברה שנה בלי תוצאות והכסף נגמר… מה עושים? לוקחים עוד הלוואה, או מוותרים? מסכנים עוד חצי מיליון ש"ח, או שעוברים לשלב צמצום הנזקים? לשאלות האלו אין תמיד תשובה חד-משמעית, אבל היכרות עם עקרונות ניהול הסיכונים בהחלט יכולה לסייע במערכת השיקולים.
ובפוקר? קיבלתם זוג נמוך והחלטתם לעשות רייז גבוה כדי להבריח שחקנים (מי שעדיין לא משחק פוקר – קבלו את התנצלותנו על הז'רגון המקצועי). שניים נשארו ביד, ובפלופ נפתחו קלפים הגבוהים מהזוג שלכם. עשיתם רייז גבוה נוסף, ושניהם שילמו. בטרן נפתח עוד קלף גבוה. המצב מסוכן עבורכם: הזוג שלכם כנראה כבר לא חזק. מה עושים עכשיו?
אפשר להחליט שממשיכים לשלם בשביל הסיכוי שאף אחד לא פגע, אפשר להחליט שזורקים את הקלפים ולא מפסידים עוד צ'יפים – מה שחשוב הוא לקבל בחירה המבוססת על ניהול סיכונים, ולא על אופטימיות יתר.
זו כמובן דוגמה בלבד. עקרונות ניהול הסיכונים באים לידי ביטוי בעוד המון תרחישים ודילמות בפוקר, בחיים וכמובן בעסקים. מה הם העקרונות החשובים ואיך מיישמים אותם בצורה נכונה? על כך בפעם הבאה.