שנה חדשה: על חשבון נפש בפוקר ובחיים האמיתיים
בינינו, מתי לאחרונה יצא לכם לחשוב על חשבון נפש וחזרה בתשובה? ולפני שאתם נבהלים: אין כאן הדתה – אלא רק הגיג קצר על ביקורת עצמית, על חשבון נפש ועל השלב הכי חשוב בדרך להשתפרות שלנו כעובדים, כמנהלים, כשחקני פוקר וכבני אדם
יומיים חלפו מראש השנה, הבטן עדיין מלאה מארוחות החג הרבות, ובעוד ימים ספורים נעמוד בפני חג נוסף, קולינרי פחות: יום כיפור. לכאורה מדובר בשני חגים שונים זה מזה – האחד מציע לנו אוכל, ברכות ופינוקים, ואילו השני גוזר עלינו צום וסגפנות – אך למעשה מדובר בשני חגים המשלימים זה את זה, והמוטיב המשותף להם הוא אחד: תשובה.
חזרה בתשובה היא לא המצאה יהודית. היא גם לא המצאה דתית – אלא בסך הכול ריטואל אנושי, עתיק יומין, חשוב מאין כמוהו, אשר אומץ בחום על ידי דתות, עמים, מגזרים עסקיים, יחידות צבאיות, ו… ניחשתם נכון, גם שחקני פוקר מיומנים.
תעשיית ההיי-טק קוראת לזה 'רטרוספקטיבה' – פגישה הנערכת בסוף פעילות כזו או אחרת (כגון ספרינט או סבב פיתוח), ובה מציינים המשתתפים מה עליהם לשפר בסבב הפיתוח הבא ומה כדאי להם לשמר. כל יחידה צבאית מקפידה על תחקיר בסיומה של פעילות מבצעית, ואף יש יחידות המתחקרות את עצמן בסיומו של כל אימון. כך או כך, לכולם כוונה אחת: להשתפר.
שלב 'חשבון הנפש' זכה אפוא לשלל שמות, אך במהותו מדובר בתהליך אישי מסודר ושיטתי: 'עצירה' במקום, מבט לאחור (או פנימה), בחינה אובייקטיבית ככל האפשר של ההתנהלות שלנו, ביקורת כנה – והעלאת תובנות לגבי המשך הדרך.
אז בפעם הבאה שאתם סוגרים עסקה מורכבת, משלימים תהליך מו"מ או מסיימים פרויקט נוסף בעבודה – ואין זה משנה אם עמדתם ביעדים או שהתהליך נכשל – וכן בסיומו של כל ערב שבו שיחקתם פוקר (ושוב – לא משנה אם הרווחתם או הפסדתם), אל תוותרו על תהליך ה'תשובה': עצרו, עשו עם עצמכם חשבון נפש, בדקו מה עשיתם טוב ואיפה שגיתם ונסו להפיק לקחים להמשך. אם אתם באמת רוצים להשתפר, השלב הזה הוא קריטי עבורכם.
שתהיה שנה של התחלות חדשות, התנסויות, למידה, כמה טעויות (מטעויות לומדים) – וגם של 'תשובה', חשבון נפש, ביקורת עצמית ושיפור מתמיד!