לא הכול מזל: התנהלות פיננסית בפוקר ובעסקים

זוכי לוטו שנכנסו לחובות עצומים, סטארט-אפים שקרסו רגע לאחר שגייסו מימון וצ'יפ לידרים שסיימו את הערב נטולי צ'יפים: אחד הגורמים המשמעותיים ביותר בדרך להצלחה (או לכישלון) הוא אופן ההתנהלות הפיננסית שלכם – קבלו שלושה טיפים שכדאי להכיר

מחקר שנערך בארה"ב בקרב זוכי לוטו גילה כי למעלה מ-5% מהם פשטו רגל תוך חמש שנים מרגע הזכייה. מחקר אחר, מעניין לא פחות, העלה כי הזכייה בלוטו עלולה להיות הרסנית הרבה יותר: חלק ניכר משכניהם (!) של הזוכים מגיעים גם הם לפשיטת רגל.

לתוצאות העגומות יש הסבר פשוט: התעשרות פתאומית שאינה מלווה בהתנהלות פיננסית נכונה משבשת את דפוסי החשיבה, ובסופו של יום מזיקה יותר מאשר מועילה. ומה לגבי השכנים? מדוע הם נפגעים מהזכייה? ובכן, מסתבר שהשכנים עדים להתעשרותם של השכנים הזוכים, מנסים לאמץ לעצמם אורח חיים דומה – אך ללא היכולת הכלכלית המתאימה, הם מוצאים את עצמם שקועים בעצמם בחובות.

אבל הלוטו הוא לא הסיפור פה – הוא רק דוגמה למצב שבו העושר הכלכלי משיג את התוצאה ההפוכה, ובמקום להועיל ולשפר הוא מזיק, לעיתים באופן בלתי הפיך. איך זה קשור לפוקר ועסקים,  אתם שואלים? נסביר זאת בדוגמאות.

בפוקר קורה לא פעם ששחקן הופך לצ'יפ לידר, קרי גורף אסימוני משחק והופך ל'בעל ההון' באותו שלב. למעשה, הסטטוס החדש אמור לגרום לו להרוויח יותר לאורך זמן: יש לו מספיק צ'יפים להיכנס ל'ידיים', יש לו היכולת 'לאיים' על שחקנים אחרים ולהרחיק אותם מהמשחק – אך בפועל, שחקנים לא מיומנים רבים מתנהלים בפזיזות ומאבדים את כל אסימוני המשחק שלהם במהירות.

ודוגמה מהזירה העסקית: יש לא מעט חברות סטארט-אפ צעירות שהצליחו לגייס מימון ממשקיעים, אבל מהר מאוד גילו: יש הבדל של ממש בין חברה קטנה בתחילת דרכה לחברה בצמיחה. הפער הזה משפיע על סגנון הניהול של היזמים, על תהליך קבלת ההחלטות, ומה שהכי כואב – על ההתנהלות הפיננסית. רבות מהחברות הללו ניצלו בצורה לא נכונה את התקציב שניתן להן, ובסופו של דבר 'שרפו' מהר מדי את המשאבים והגיעו למצב של חוסר תזרים ופשיטת רגל.

כאן חשוב לומר: התנהלות פיננסית, בטח ובטח בעולם העסקי, היא מיומנות בפני עצמה. היא דורשת תכנון קפדני, מחשבה מעמיקה והקצאת משאבים. לא ניתן ללמדה 'על רגל אחת' – ולכן נסתפק בשלושה טיפים בסיסיים ל'שחקן' המתחיל, הן בשולחן הפוקר והן בשולחן הישיבות:

קחו פסק זמן – הגעתם למצב שבו ההון שלכם גדל במהירות? אין זה משנה אם מדובר בכסף אמיתי או  באסימוני משחק – אתם חייבים לעצור לרגע, להבין את הסיטואציה ו'לחשב מסלול מחדש'. כפי שאמרנו, מדובר במציאות חדשה מבחינתכם, והמשמעות היא שגם ההתנהלות שלכם צריכה להשתנות בהתאם. אם תדבקו בהתנהלות הישנה, אתם עלולים לשגות ולאבד את הונכם.

דעו מי מולכם – לבעלי ההון יש הרבה כוח. הם יכולים להרחיק יריבים קטנים ולנקוט צעדים משמעותיים – אך לא תמיד. בפוקר, לדוגמה, לפני שאתם עושים 'אול אין' עליכם לראות מול מי אתם עושים זאת. אם שחקן עם ערימה קטנה יחליט להשוות ויזכה, ההשפעה עליכם תהיה מינורית. אבל אם לשחקן יש קופה משמעותית, זכייה שלו תחזיר אתכם לאחור ותהיה הרסנית מבחינתכם.

הקפידו להיות בעניינים – כשאתם 'קצרים' במזומנים (או בצ'יפים) קל יותר להתנהל, כי אתם מחושבים וזהירים יותר. דווקא מצב של שפע מחייב אתכם להיות יותר בשליטה ולדעת בכל רגע נתון כמה יש לכם ואיך להתנהל איתו. מעקב רציף אחרי הכנסות והוצאות, או אחרי זכיות ותשלומים, ישאיר אתכם ערניים – ויגדיל את סיכוייכם לשמור על ההון שצברתם.

ומילה לסיום – 'נפלתם'? הפסדתם כסף? איבדתם את כל הצ'יפים? אל תרימו ידיים, אל תיכנסו לטילט – סגלו לעצמכם כבר עכשיו הרגלים נכונים והתחילו לצבור את ההון שלכם מחדש.